Porez i kripto valute
-
-
Evo naletio sam na ovaj clanak pa evo kaze Maric 12% plati
Sad za ozbiljno kako oni misle naplatiti tih 12% mislim koja glupost kako ce to izracunati?? Postoji i ona opcija ako HODLas godinu-dvije pa si oslobodjen poreza jer je kao investicija..?
-
Lako se to naplati. Pokažeš im bankovnu transakciju (ili neki drugi dokaz) koliko si uplatio u kripto, te bankovnu transakciju (ili neki drugi dokaz) koliko si izvadio iz kripta. Sve ostalo (promjena u cijeni itd.) je tako i onako javna informacija.
Na razliku između ulaza i izlaza platiš 12% + prirez (cca 15% sve zajedno, zavisno gdje živiš).
Ne vidim neki poseban problem u tome, nakon toga imaš 100% legalnu lovu.Iako, ja preferiram držati kripto dovoljno dugo da ga ne moram pretvoriti u HRK da bi ga iskoristio....
-
mene zanima da li moramo platiti porez ako kupujemo eure? ili mijenjamo eure u kune? ne vidim u cemu je razlika s tim da je zapravo razlika sto je eur legitimna valuta, a btc nije. i stime sto ni eur u odnosu na usd ne stoji bas na mjestu. dakle pametnom dosta. mogu mi ga posaugat.
-
Ok, evo onda odes na crypto mjenjacnica kod nekih ovdje u zagrebu, ok sve legalno, oni uzimaju par posto provizije mislim 3%, i slj dan ti uplate na racun. Sad kako ce znat porezna da je to novac od crypto. Mislim Balkan je sve se moze dogovoriti tako da
-
kad vide pare na racunu, a da ih ti nisi prijavio, oni pišu kaznu. niš oni ne moraju dokazivati. to moraš ti. ako nemaš dokaz ide standardni veliki porez i kazna za neprijavljivanje.
kod porezne si kriv dok ne dokažeš suprotno. -
@exxo je rekao u Dragi nam porez:
mene zanima da li moramo platiti porez ako kupujemo eure? ili mijenjamo eure u kune? ne vidim u cemu je razlika s tim da je zapravo razlika sto je eur legitimna valuta, a btc nije. i stime sto ni eur u odnosu na usd ne stoji bas na mjestu. dakle pametnom dosta. mogu mi ga posaugat.
Jednostavno zato jer država ne gleda na BTC kao na valutu, već kao asset i tako ga oporezuje. Možda ga u budučnosti redefiniraju kao nešto drugo, pa će se promjeniti i način oporezivanja.
Država ima to pravo. Može tvoj auto definirati kao....svijet i tražiti te porez na sanju il šta ja znam....nema veze kako to drugi definiraju, nema veze kakva je stvarnost, oni su ti koji donose pravila, mi ih se samo možemo držati ili ne držati.....ili naravno mjenjati vlast koja će biti pametnija od prethodne.
-
Zasto ne odete u Portugal i problem rijesen.
https://www.reddit.com/r/CryptoCurrency/comments/7r3esg/portugal_will_not_tax_cryptocurrency_gains/Evo sto kaze jedan komentator
Portugal is cheap to live. All drugs are decriminalized. Don't have to pay taxes for crypto gains. Great Food. Great beaches. Hot grills
Just move here already
-
portugal it is. :)
-
Još jedan zanimljiv link: https://www.moro.hr/placanje-poreznih-davanja-fizicke-osobe-tvrtke-trgovanju-kriptovalutama/
-
Ako sam dobro shvatio, neće nas jebat s porezom ako smo zaradili na kriptu tako što smo HODLali i postali fiat milijunaši? :)
-
Znaci da u slucaju moramo platiti porez , moze se preko ove tvrtke kupiti investicijsko zlato pa prodat za fiat i ne placas nikakav porez.
Drago mi je da je to rijeseno onda. -
Opcija ima kolko hoces :)
-
ja kad krenem citat bilo sto pravno mozak mi se jednostavno iskljuci, ne mogu to objasniti ali kao da odjednom imam najtezi stupanj disleksije. pretanem razumjeti sve slova se pomijesaju i kolko god citam ne kuzim. mislim da je ovo za psihijatra
-
Evo nešto skroz friško i rekao bih bitno:
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19590
Nisam još pročitao tako da nemogu napisati ni neki pametan komentar
-
Brzinski sam preletio tekst i nesto mi je upalo u oko.
Ako se kripto drzi dulje od dvije godine bez da ga prebacujes na racun u fiat onda ne moras platiti porez...je li to istina? -
Da, tako stoji u zakonu. To ti vrijedi za dionice, kripto itd.
-
bez da ga se prebacuje u fiat i na banku jel?
na racunu npr. bitstamp nije bitno jel stoji u cryptu, npr BTC ili u € ili $? -
@mk je rekao u Porez i kripto valute:
bez da ga se prebacuje u fiat i na banku jel?
na racunu npr. bitstamp nije bitno jel stoji u cryptu, npr BTC ili u € ili $?Nisam još prošao sve, no ako dobro razumijem stvar, poreznu zanima samo odlazak sa tvog računa u banci i dolazak....tj. razlika uzmeđu te dvije cifre. Sve ostalo je virtualno (što stvarno i je).
-
stjepan, hvala ti...to je odlicno onda.
mk, tako je na racun u banci...na mjenjacnici ga mozes drzati kako hoces...bitan je samo ulaz-izlaz na tvom bankovnom racunu