Bitcoin - negativne stvari i kako ih popraviti
-
Ja sam ga blokirao. Imam taj osobni nagon da podjelim ono sto znam sa svima, pa me onda takvi likovi pre lagano navuku u troll war.
-
Ja ih imam blokiranih preko deset. A 7nationarmyija sam blokirao kad je po treći put krenuo pitati što se može kupiti Bitcoinom, iako ga kartičari koriste an masse.
Evo neki dan se pokazalo koliko ljudi koriste BTC kartice kad je VISA blokirala WaveCrest.
Čovjek je priglupa budaletina...........
-
Još malo o LNu
Lightning Network enables Unicast Transactions in Bitcoin. Lightning is Bitcoin’s TCP/IP stack.
-
Once you've got money on the lightning network, it gets super powers!
https://pbs.twimg.com/media/DTNXKLMW0AAepOA.jpg -
Može dečki molim vas malo pojašnjenje tog LN-a i kada će proraditi s btcom?
-
Na žalost, baš kao što se ni Bitcoin ne može objasniti nekako baš kratko ili jednostavno ne može se objasniti ni LN, al ajd da probam.
Ja i ti radimo neki biznis i plaćamo se međusobno u BTC-u. Sada, svaki puta kad netko nekome nešto želi platiti, mora poslati transakciju u BTC mrežu na ovjeru od strane minera. Ja kad šaljem tebi, jedna ovjera i jedan zapis u BTC blockchain, ti šalješ meni, druga ovjera i drugi zapis, ja opet tebi, treća ovjera i treći zapis itd.
Kako svaka transakcija tj. zapis o transakciji zauzima mjesto u bloku (kao što file-ovi zauzimaju mjesto na tvon HDD-u), tako je moguće da se blok napuni do svog maximuma (koji je određen od strane mreže te iznosi 1MB). Kad dođe do toga, korisnici se moraju nadmetati međusobno na način da povisuju fee, kako bi ih mineri što prije uvrstili u blok.I tu dolazi LN. LN je mreža "iznad" Bitcoin mreže sa kojom je povezana samo u dva navrata. Prvi puta kada korisnik otvara LN kanal, i drugi puta kada zatvara LN kanal.
Da se vratim gore na primjer. Ja i ti krečemo u međusobni business. Ja otvorimm LN kanal prema tebi (ili ti prema meni, tako je svejedno), plati se miner fee (mineri ga moraju potvrditi) te nakon toga ja i ti možemo međusobno izmjenjivati BTC koliko god često i koju god količinu želimo bez da ih šaljemo minerima. Možemo napraviti milijon transakcija a da ne platimo jedan jedini mining fee. Kad iz nekog razloga završimo poslovanje (nakon par dana, mjeseci ili godina), ili kad netko od nas iz nekog samo njemu znanog razloga želi zatvoriti kanal, on šalje pokreče proces zatvaranja, zbroje se stanja na samom kraju, te se ta stanja pošalju minerima na obradu.
Ilitiga, ja i ti možemo poslovati godinama a da ne platimo jedan jedini mining fee.
E sad, LN ne radi samo od jedne do druge osobe. On ima mogućnost pronalaženja "rute" unutar mreže, pa ako osoba A i osoba B imaju kanal, a osoba C ima kanal sa osobom B, onda osoba C može poslati BTC osobi A preko osobe B ( A <-> B <-> C ). I tako, što više ljudi bude imalo otvorene kanale, tako će mreža lakše pronalaziti kanale preko kojih može spojiti A i C i na taj način omogućiti da korisnik ne mora otvarati LN kanal svaki puta kad želi platiti nešto nekome s kim do sada nije imao posla, već mreža pronađe putanju preko tko zna koliko osoba da izvrši transakciju.
Na taj način, pošto mineri neće potvrđivati sve transakcije, već samo otvaranje i zatvaranje LN kanala, dolazimo do situacije da blokovi budu prazni (ili barem ni približno puni kao sada) te da i ti osnovni transaction fee-ovi budu daleko daleko niži (ja se nadam na razini 2013. ili rane 2014.
-
Hvala puno na objašnjenju. Sve jasno. Kada bi to moglo proraditi na btc-u? :D
-
Evo ovdje čovjek spominje rok pa slušaj
-
Jedna od "negativnijih" stvari kod Bitcoina je visok fee.
Evo stranice na kojoj se vidi koliko se ustvari može taj fee smanjiti kada bi se apliciralo sve što se treba po tom pitanju.
SegWit, Multisig, Batching...
-
Evo i mog friškog iskustva vezanog uz konkretnu kupovinu stvari Bitcoinom.
Ovo je dokaz o onome što ja tu trubim već dugo vremena. Bitcoin nije spor. Bitcoin transakcije su instantne (ograničene propagacijom kroz nodove, što je pak ograničeno brzinom komuniciranja unutar p2p mreže). Da bi Bitcoin transakcija bila "odrađena" ona ne mora biti prihvačena u blok. Ubacivanje transakcije u blok je samo dodatno osiguranje.
Upravo sam sada kupio još jednu grafičku karticu, tu u dučanu u ZG, plativši Bitcoinom.
Dućan koristi BitPay kao BTC payment providera. Stisnuo sam na plati, odabrao Bitcoin, dobio link (ustvari Bitcoin invoice) koji sam paste-ao u svoj wallet (Electrum sa coinima na SegWit adresi) koji je taj link automatski obradio i unio adresu i količinu koju moram poslati, podesio sam fee skroz u desno (najjeftinije) i stisnuo send.
Par sekundi nakon toga, na samoj stranici BitPay javlja da je Bitcoin poslan ali nepotvrđen (jer se u međuvremenu nije kreirao niti jedan blok).
Isto tako dobivam i obavjest na mail:Iako je Bitcoin transakcija još uvjek 0 confirmation, nedugo nakon toga stiže i potvrda samog web shop-a:
Gdje mi kažu sljedeće:
To je to....Bitcoin je poslan i oni to prihvaćaju kao gotovu stvar iako ima 0 confirmation-a.
Prvi Bitcoin blok je izmajnan skoro pola sata nakon toga (2018-01-29 10:28:30) i moja, najjeftinija transakcija je odmah primljena u taj blok.
Ovo je sama transakcija: https://blockchain.info/tx/9d018ed3f1acd488418515be817f1694bdd46ef0486753e92fece127b20f5fb5
Da sam se sjetio i išao upisati ručni fee (zaboravio sam enejblati tu opciju u samom Electrumu), mogao sam proći DALEKO jeftinije (cca 0.5$ fee bi bio).
Tako da, kad vam netko kaže: "Bitcoin je spor" samo se nasmijte i klimnite glavom.
Jedino još ostaje je "Bitcoin je skup" mantra. Da, 0.5$ za slanje 900$ je (po meni) skupo. I baš zato se nadam da će adaptacija SegWit-a porasti što prije, kako bi se fee-ovi dodatno smanjili te kako bi mogli BTC napokon prebacivati bez razmišljanja o samom fee-u.
-
https://blockchain.info/tx/31f7a3cc4c964f4970b408da108ebb4e4051adb7ab2a826889a976c2e5ed8cf0
Fees 0.00000754 BTC = 0.06$
Instantan prijenos i mali fee, a SegWit je tek na 14-15%.
LN fee-ovi mogu ići samo i jedino ispod ovog.Sa ovim fee-om, što mislite, dali će biti problem otvoriti 3-5 kanala na jednom nodu i osigurati decentraliziranost kakvu god želiš?
-
(https://www.youtube.com/watch?v=vX1BjDHhuVk)
Odavno se nisam ovako nasmijao. Ima zanimljivih stvari za čuti, Richard je lud ka kupus.
-
-
Evo još jedne stvari koja će pridonjeti "popravku" Bitcoina:
https://lists.linuxfoundation.org/pipermail/lightning-dev/2018-February/000993.html
Ukratko, ako imam 2 BTC-a i otvorio sam 2 kanala sa po 1 BTC prema osobi A i osobi B a njih dvoje imaju kanal prema osobi C, ako ja želim poslati osobi C 2 Bitcoina, ne moram zatvarati oba kanala i otvarati kanal prema osobi C, već mogu napraviti transakciju koja će isprazniti moja oba kanala i obaviti transakciju kao da imam jedan "puni" kanal.
Eto, dodatno "rasterečenje" minera, i smanjenje potrebe da se otvaraju i zatvaraju kanali.
-
@stjepan budu oni to razvukli na još par tjedana. ne žele da budu uzrok rasta cijene btc-a. neka prvo padne koliko treba.
-
Nek si jebu mater, nevezano uz cijenu BTC-a. Pljačkaju ljude sa tim fee-ovima dugo vremena.
-
Sinoc sam isao testirati dali mogu poslati transakciju sa fee-om manjim od 1 satoshija po byte-u i koliko ce trajati da ju se uvrsti u prvi blok.
https://blockchain.info/tx/37d56f6bcaf6e3fa1881450a85d6a82934b13cc56bcc99e8f9e6de3af63a461e
Izgleda da sam bio konzervativan :)
BTW da ne računate, to je 0.02$ fee po tadašnjem tečaju.
-
@stjepan je rekao u Bitcoin - negativne stvari i kako ih popraviti:
Sinoc sam isao testirati dali mogu poslati transakciju sa fee-om manjim od 1 satoshija po byte-u i koliko ce trajati da ju se uvrsti u prvi blok.
https://blockchain.info/tx/37d56f6bcaf6e3fa1881450a85d6a82934b13cc56bcc99e8f9e6de3af63a461e
Izgleda da sam bio konzervativan :)
BTW da ne računate, to je 0.02$ fee po tadašnjem tečaju.
Pa da, mempool je u super stanju.
Izgleda da je ekipi došla voda do grla pa su ga prestali spamat jer je očito da ako roni BTC, rone svi.
Čak ni minerima više nije svejedno pa se ni njima ne isplati spamat s namjerom da zarade više na naknadama.
Sad čekam da se počne raspravljat kako nam LN zapravo i ne treba XD -
Naravno :)
Teško mi je reći dali sam žalosniji zbog pada BTC-a ili sam sretniji zbog još većeg pada svih onih napuhanih altova koji evo samo što nisu preuzeli vodstvo i napravili flipening i šta ja znam šta sve ne.... -
Stvari se ne popravljaju samo kod blokova.
Evo videa u kojem se razgovara o poboljšanju komunikacije između nodova: