Lightning network - mainnet
-
Broj nodova, kanala i BTC-a "zaključanog" u Lightning Network kanalima na mainnetu raste.
https://p2sh.info/dashboard/db/lightning-network?orgId=1
Više se ne radi samo o tu i tamo nekoj pojedinačnoj transakciji i nekom mBTC-u. Unatoč svemu, i dalje se ne preporuča (od samih LN developera) da se stavlja live BTC u kanale na mainnetu, no kako stvari stoje, to neće zaustaviti dobar dio ljudi .
Koliko god to bilo opasno, stavljanje pravog BTC-a "na kocku" će privući, u nedostatku boljeg opisa "hakere", koji će početi pregledavati kod za bug-ove, što je definitivno najbolji mogući test sigurnosti.
Znači, više se ne radi o : "tvrtka A testirala jednu uplatu" ili "osoba B napravila jednu uplatu", ovo je prava live mreža na glavnom Bitcoin blockchain-u. Real deal.
Grafički prikaz povezanosti nodova:
https://lnmainnet.gaben.win/ -
@stjepan
Kako mi "mali" mozemo pomoci? -
Samo i jedino otvaranjem kanala. Sto vise kanala, to ce mreza prije proraditi. Samo, trenutno to nije "one click" posao i zahtjeva 24/7 konekciju. Kad bolje razmislim, nije još ni preporučljivo, osim sa manjim iznosima. Ja planiram dignuti nod, onako...."istraživački" sa nekim malenim iznosom ala 0.01 BTC
-
@stjepan
Da kuzim, jer ti private key treba biti online, pa mozda netko moze naci neki nacin da te ugrozi, pa zato mali iznosi....
znaci treba napravit full node i 24/7 drzati, pa mogao bi, sad ne znam koliko jaka masinerija imam neki stari laptop koji bi mogao upalit da to radi...
Postoji li u buducnosti plan kako bi se nagradili ljudi koji drze 24/7 komp upaljen?
Mislim da bi svi mi trebali gledati da malo pomognemo BTC-u opcenito, makar obukli majicu i kad nas netko pita malo objasnimo, a najbolje bi bilo da ljudima otvaramo wallete i damo im tipa 0.01 btc cisto da probijemo led, na kraju je nam je to najbolja investicija sto se cijele price tice. -
Ne radi se o tome da se drzi privatni kljuc online vec o tome, da ako zelis da netko drugi iskoristi tvoj nod, on jednostavno mora biti aktivan. Nisam siguran, no mislim da je moguce napraviti node na kucnom raspberry pi-u ili nekon najjeftinijem VPS-u, stvar stvarno nije nista posebno testa sto se tice racunalnih resursa.
Moguci problem (sigurnosni) je taj, da mozda u samom protokolu postoje nekakvi logicke rupe, koje bi omogucile nekome da zatvori kanal u svoju korist. Npr., ja i ti imamo kanal, u kojem je ubacen 1 BTC, i trenutno stanje je takvo da sam ja od tebe kupio dovoljno dobara i usluga da sam ti platio npr. 0.5BTC-a. Sigurnosni propust u protokolu bi npr. meni omogucio da zatvorim kanal na nacin da se meni vrati tih 0.5BTC-a, pa na kraju balada ja ostanem i sa ovcama i novcima.
Ja cu definitivno, prije ili poslje, aktivirati node, pa javim kako sam to odradio i na kakvom hardware-u.
-
Evo jednog "live" primjera kako se može izgubiti BTC dok se koristi LN software koji nije gotov :)
Znači ne radi se o "hakiranju" ili nekom drugom planiranom događaju, već jednostavno BUG-u i software-u.
Nisam išao duboko, pa neznam dali je uspio povratiti kontrolu, no nije ni bitno. Ovo pišem samo da dočaram što je ustvari trenutno "problem" i zašto i sami developeri kažu da bi se to trebalo testirati na testnetu a ne mainnetu.Kako god bilo, upozorenja developera nemaju baš neki efekt. Broj nodova raste, broj kanala raste, i broj BTC-a u LN-u raste. Ludo skroz na skroz.
-
Trenutno stanje Lightning-a na mainnetu:
3.05 BTC-a u kanalima, 208 nodova i 558 kanala
-
@stjepan
Jeli tesko napraviti payment system tipa da se koristi u praksi za neki mali biznis cisto da se pomogne?Usput gledam ove video uratke dole i gledam kako izgleda ln network i mislim se, sto ako bi ulozio u neki mega hub za nodove i onda ljudi mogu koristiti moju uslugu.
Usput jesi vidio ove tinfoil uratke, sto mislis ?
https://www.youtube.com/watch?v=UYHFrf5ci_g -
Staviti te "uratke" u "tinfoil" kategoriju je davanje previše kredita autorima uradaka. Pogledaš njihova objašnjenja, pa pogledaš stvarnost i jasno ti je da su to seratori koji imaju vrlo specifičan cilj, a to je downplaying Bitcoina.
Pogledaš njihova predviđanja kako će izgledati mreža, pa pogledaš kako mreža STVARNO izgleda, i sve ti je jasno kolika kolićina govana se nalazi u tim videima.
-
@jollyroger je rekao u Lightning network - mainnet:
@stjepan
Jeli tesko napraviti payment system tipa da se koristi u praksi za neki mali biznis cisto da se pomogne?Usput gledam ove video uratke dole i gledam kako izgleda ln network i mislim se, sto ako bi ulozio u neki mega hub za nodove i onda ljudi mogu koristiti moju uslugu.
Kaj se primanja LN-a tiće, mislim da sam jučer vidio jedan projekt koji će omogučiti API za primanje LN uplata putem nekog servisa. To bi bilo onak, easy way in, samo nisam siguran da to pomaže razvoju mreže pošto onaj tko prima ne otvara svoj nod, već koristi postoječi.
Ono u čemu to pomaže je awareness i općenito širenje prihvačanja BTC-a.Što se ulaganja u nodove tiće, da, uvjek možeš otvoriti svoj LN node, upucati u njega svoj BTC, otvoriti kanale prema x drugih nodova i oglašavati se negdje kao dostupan nod kako bi dodatno ljudi otvorili što više kanala prema tebi i povečali umreženost.
Tu ne samo da postoji šansa da češ zarađivati nešto satoshija po transakciji koja pređe preko tebe (fee-ovi su stvarno mali) nego češ i pomoći samoj mreži tj. rastu mreže.
Iako ja to još NIKAKO ne bih preporučio osim ako nisi tehnički VRLO DOBRO potkovan iz čistog razloga što LN software još uvjek nije gotov.
Več sam tu gore dao primjer kako možeš ostati bez BTC-a bilo na neko vrijeme bilo permanentno.
-
spomenuo je sonstebo danas u intervjuu s malim on tech nesto o centraliziranosti i naravno usporedio to sa svojom drazesnom ioticom ...
-
ljudi su spremni gledati graf mreže i tvrditi da je ln centraliziran....
-
@stjepan je rekao u Lightning network - mainnet:
ljudi su spremni gledati graf mreže i tvrditi da je ln centraliziran....
poslusaj video, to sto lik govori, kolko god mi je antipatican, ima jako smisla
-
Odoše sat i 40 minuta vremena u kurac....
U potpunosti sam razočaran, i jednim i drugim.
Prvo Ivanom koji ga nije pritisnuo malo jaće da odgovori na JEBENO bitna pitanja oko centralizacije, custom enkripcije i svega ostalog što se spominje kao negativna strana IOTA-e.
Onda sa Davidom, koji pokusava biti Linus Torvalds a glavni mu je adut: "ma da, mi smo bleeding edge, pa kaj ocekujete od nas". WTF? Ocekujemo konkretne odgovore! Isto tako : "pa open source nije baš open source kak vi mislite da je open source već je opsen source samo za gledanje a ne za diranje". Tu mi se mozak već polagano počeo pretvarati u žvaku...Užas. Skoro sam zatvorio video tamo negdje oko pola sata in, na oko sat vremena sam već imao tjelesnu reakciju u želucu (doslovce). Kao da slušam live stream ili snimku sabora i dva političara kako jedan drugom objašnjavaju zašto je dobro dodatno dignuti poreze.
I onda dođem do LN-a i tu nisam ugasio čisto zato jer je pred sam kraj, pa ako sam pojeo tolko veliko govno, u redu je od mene da dovršim i sam kraj.
Umjesto da oboica kažu: "nemamo pojma o LN-u, ni ja (voditelj) ni ti (gost) pa o tome možemo nekom drugom prilikom" oni seru i seru i seru govna koja sam ja nitko nitkojević pokazao u praksi tu na nekom opskurnom lokaliziranom forumu. Niti jedan niti drugi ne znaju osnovni način funkcioniranja LN-a, ne znaju u kojem je stadiju LN, ne znaju "tko je to pustio LN na mainnet" itd. Pričaju o nekim "krađama" i "bugovima" o tome da non stop moraš otvarati i zatvarati kanale.
I onda moj najdraži dio, "problem routinga". Uspoređuju internet provajdere i njihove optičke i bakrene kablove sa spojevima između nodova. Kao, "da bi routing radio, moraš imati centralizirano upravljanje". Jel moguće da seru na toj razini da ih nije ni sram pričati takve gluposti na glas? Zar zaboravljaju da, za razliku od optičkih kablova, u LN-u korisnik slaže sam svoju mrežu? Spaja se kad hoće i s kim god hoće? Da je praktički nemoguće centralizirati bilo šta, jer nije nod taj koji odlučuje, niti je mreža ta koja odlučuje, već korisnik koji otvara kanal, i može otvoriti koju god količinu hoće i prema god kome hoće i kad god hoće.
Ultimativno vraćanje snage odluke korisniku. Al jasno mi je da netko tko ne razumije open source, tko kreira centraliziranu mrežu i ne pada mu na pamet prepustiti uzde u doglednom razdoblju korisnicima, to ne razumije.
Taj tip je nešto kao "anti Satoshi". Užaš. Slušam ga i ježim se. Al ne ono od "cool" efekta, već od jeze."Mi smo cutting edge".....bljuv!
-
Update stanja mreže:
358 nodova
953 kanala
3,8B BTC-a zaključanih u kanalimaPraktički (po trenutnoj cijeni) bug bounty program od 41000$
Nije loše za software koji još nije pušten u produkciju.
-
@stjepan ni ja ne znam puno, ali drago mi je cut tvoje misljenje upravo zato. mali on tech mi se cini prodana dusa. iako ima znanje. to je tema za u 'influenceri u crypto svijetu' :D
-
Znas kaj se meni vise cini? Pogledao sam odredjenu kolicinu njeovih videa do sada, i on mi se vise cini kao netko tko ne zeli zamazati ruke, postaviti se, dati malo cvrscu, kontravezniju izjavu, kako nebi kasnije u buducnosti bio prozvan da je bio u krivu.
Prema nacinu na koji prica o Bitcoinu, jasno je da je core supporter, ali nije onako "strastven" oko toga, ne ulazi u rasprave oko toga. Kaze neku infomraciju i to je to, nema replike, nema te naše južnjačke žestrine.
No to je i razumljivo....covjek je skandinavac ako se ne varam :)Mene je najvise....krivo bi bilo reci "odbilo" vec mozda "nije privuklo" na njegov kanal to sto se njegovo pricanje o altovima svede na citanje whitepapera i pojednostavljivanje napisanog, ali bez provlacenja tih podataka kroz kritiku, kroz pitanja koja bi si svatko trebao postaviti kako bi izgradio onaj interni bullshit senzor.
Ono...nemam sto nauciti od njega tj. videa koje postavlja na svoj kanal. Bez sumnje, on zna daleko vise nego sto kaze u kameru, i to je steta....da ne iskoristi svoje znanje, da ne provuce sve podatke kroz neku svoju logiku i postavi neko svoje glediste na stvar o kojoj se prica.
-
ja sam poceo jako pratit venture coinista. trenutno je u shitcoiltalku hehe
-
Evo da i ovdje imamo ove lijepe grafove, broj nodova i ostale stvari.
http://lnstat.ideoflux.com:3000/dashboard/db/lightning-network?refresh=5m&orgId=1&from=now-7d&to=now -