Day trading
-
tether je tvrdilo se backupun dolarom. kao iza svakod usdt stoji 1usd.. bitfinexed je na twitteru tvrdio da je to scam i da nije istina. okej, lik je ljut i ogorcen jer je prodao btc ispod 3k i nije usao ponovo. navodno. sad je sirot zabrijao da ce se ugasiti svaki exchange koji ima izlistan usdt. presmijesno.
ovo je lose ponajprije za bitfinex. imaju scam coin koji je metastazirao na druge exchangeove a kupuje ga se cryptom.
e sad, mnogi su tvrdili da je cijena btc vezana uz tether na umjetan i bubble nacin i da je svakim printanjem cijena rasla i da je zbog toga velikim dijelom rasla. sad kad se sve raspalo neki se boje da bi i cijena btc mogla jako past. u tom slucaju ce ispast da je cijena btc ovisila o usdt s cim se ja ne slazem nikako. vidjet cemo sto nam sutra nosi. hehe. ali obozavam ovu cijelu crypto dramu. nemre ti bit dosadno
-
E vidiš, tu teoriju povezanosti BTC-a i Tether-a sam čuo na više mjesta (ponajprije od više ljudi na forum.hr-u) i u potpunosti minije jasna.
Ako ja sada napravim "razorcoin" kako izdavanje razorcoina moze utjecati na povecanje cijene Bitcoina, i naravno kako onda propast razorcoina moze utjecati negativno na cijenu Bitcoina?!Meni fakat taj cijeli mehanizam nije jasan i nisam siguran dali je to tako zato jer ne razumijem Tether (ja ga vidim kao jos jedan alt) ili neznam jos neki podatak vezan uz tether-btc par koji ljudi znaju.
Zasto bi i kako rasla cijena BTC-a kad se stanca Tether.... :confused_face:
-
S mog ugla
Nakon sta su nekim mjenjacnicama zabranili poslovanje s bankama, mjenjacnice su izbacile tether kao zamjenu za USD, i kao drzi se fixnog tecaja 1 USDT = 1 USD
I to bi mozda bilo ok da tether od samog starta nije sumnjicav, pa tako na njihovim stranicama pise da 1 USDT ne garantira 1 USD, pa onda kolicina tethera, nije kontrolirana, svako toliko se izbacuje pusti novi milijoni. Po nekima se par puta obranija support pomocu tethera, jer je mjenjacnica izdala masu tethera i pokupovala btc
Tether nije alt, odnosno bar ga ja tako ne gledam i sada se ocito ide stat na kraj tome. Vidija sam i par komentara u stilu kao SAD moze stampat dolar, ali se ne moze stampat Tether (ja ne zelim stampanje tethera, odjebite) i zato me prvo brinuo tether, a sada mi je drago da se kotrlja ova prica, svakim novim danom posljedice bi vjerovatno bile vece
A kako to inace biva u ovakvim svijetovima, ja se nadam da se vec odigrala ta igra i da su ovi padovi i stagnacija posljedica toga, a ne da tek sad krece panika -
Ajmo hipotetski malo
Ti drzis mjenjacnicu koja je samo za Balkan, odnosno 80%+ korisnika su Balkanci.
Nase diktature to zabrane, odnosno zabrane svim bankama da posluju sa mjenjacnicom stjepan und jaranen d.o.o.
Javim se ja i kazem evo brate imam vec spreman "razorcoin" koji ce se na mojoj stranici moc mjenjat u odnosu 1 RZC = 1 HRK i to cemo fixirat, ljudi ce kupovat razorcoin i s njime onda BTC, sjebali smo banke, a posao ide dalje, a obrnut proces ljudi nece prodavat BTC u HRK neko opet nazad u RZC koji jel vrijedi fixirano 1 HRK
I onda dodem ja u dogovoru s tobom, izbacimo 10 milijona novih RZCa i napumpamo cijenu, jer nema blockchaina, nema tu kontrole, pravila su uzasa, dapace cak pise da se ne garantira da 1 RZC vrijedi 1 HRK -
Ok, razumijem sad tu foru sa Tetherom. No isto tako je onda najlogičnije i najlegalnije i najnormalnije da se u određenim trenutcima MORA izprintti OGROMNA količina tethera, kako bi se zadržao tečaj sa dolarom 1:1
Kad BTC ode gore, Tether mora izbaciti još Tether coina na market, kako bi održao cijenu sa USD 1:1. Da to ne naprave, zbog povezanosti sa BTC-om (svi altovi su povezani s njim i cijena prema USD-u se gleda upravo preko odnosa alt-btc) cijena bi mu išla gore zajedno sa cijenom BTC-a.Pitanje je što rade kad cijena BTC-a pada? Dali kupuju natrag Tether za BTC koji su skupili kada je cijena išla gore? Ako to rade, onda je sve u redu dok oni ne odluče reći: "fak ju, ovo je naš BTC i ne planiramo ponovo kupovati Tether kako bi izravnali cijenu).
Znaći, po mojoj logici, Tether ne mora (niti može) imati pokriće u Dolarima, već u Bitcoinu. Sve se svodi na ples cijene Tether-Bitcoin. Oni moraju automatski stvarati i prodavati Tethere kad cijena BTC-a ide gore, a kad ide dole onda ga kupovati za taj skupljen BTC, ili ga uništavati tj na neki drugi način smanjiti ponudu, kako bi podigli cijenu i izravnali se opet sa dolarom na 1:1
I slažem se da je stvar vrlo sjebana...oni u bilo kojem trenutku mogu reći: "ajde bok, odošmo mi" i pokupiti BTC koji su skupili prodajom Tether-a.
Ja tu samo ne vidim razlog zašto bi zbog toga padala ili rasla cijena BTC-a. Ako oni dumpaju ogromnu količinu novokreiranih Tethera na market, cijena tethera će pasti naspram BTC-a i nitko ih više neće htjeti kupiti....kraj priče, za BTC to neće imati nikakav efekt.
Jedino što može imati efekt je da ako odluče staviti ključ u bravu i dumpati sav skupljen BTC natrag na market, tada bi mu cijena (BTC-u) i te kako pala. No, ne vidim razloga zašto bi to napravili? Zašto bi rušili cijenu nečemu što su upravo ukrali od svojih korisnika i smanjivali sebi zaradu. -
@stjepan je rekao u Day trading:
Znaći, po mojoj logici, Tether ne mora (niti može) imati pokriće u Dolarima, već u Bitcoinu. Sve se svodi na ples cijene Tether-Bitcoin. Oni moraju automatski stvarati i prodavati Tethere kad cijena BTC-a ide gore, a kad ide dole onda ga kupovati za taj skupljen BTC, ili ga uništavati tj na neki drugi način smanjiti ponudu, kako bi podigli cijenu i izravnali se opet sa dolarom na 1:1
Ništa oni ne smanjuju. Količina Tethera samo raste i raste. To pravdaju tako da sve više para uplaćuju na račun u banci. Dakle sad bi mi trebali vjerovati da oni imaju 2 milijarde $ u nekoj banci.
Problem nije samo u Tetheru. Problem je u Bitfinexu koji je jedna od top 3 burze. Navodno je CEO ili CTO Bitfinexa ujedno i CEO Tethera. To su dugo poricali, ali se pokazalo točnim kad su iskočili Paradise papers.
Ako je Tether fake onda možeš gledati da je dosta cijene BTC-a napumpano zrakom. Ljudi su pozajmivali lovu od Bitfinexa i trejdali s marginama a te love zapravo nije ni bilo.
Bitfinex / Tether bježe od revizije kao vrag od tamjana. Upravo su raskinuli odnos s zadnjim revizorom jer su "izgubili povjerenje jer proces predugo traje". Koliko sam čitao, revizija bankovnih računa je najednostavniji mogući proces koji se iz istog razloga dodjeljuje najneiskusnijim djelatnicima.
Dakle razlog što proces dugo traje je da revizor nije dobio na uvid sve podatke pa ne može napisati mišljenje ili ne želi napisati ono što se od njega očekuje pa dobije nogu.
Raskid ugovora s revizoskom kućom je po meni veći problem od sudskog poziva kojeg su dobili.
Uglavnom, tamo smrdi sve u 16 i bilo bi najbolje da se to riješi prije nego cijena počne opet rasti.
Ili nek se pokaže da je sve ok, ili nek propadnu.
-
Ok sad mi opet nije jasno, kako to tether zadržava omjer sa dolarom 1:1 na način da deposita dolare u banku za svaki tether koji kreira.....
Pa zare se cijena tethera na mjenjačnicama ala Bittrex i sl. ne definira u paru tether:btc? Ili postoji negdje burza gdje se trguje tether:dolar ?
-
@stjepan da, na krakenu postoji usdt:usd par
-
Ah, ok, onda to ima smisla. Oni tamo prodaju tether za dolare. I da bi zadržali 1:1, kad tetheru cijena na crypto tržištu naraste (jer je zbog parova sa BTC-om i ostalim altovima vezan uz kripto tržište), oni moraju kreirati novi tether kako nebi došlo do pomankanja i dizanja cijene. No isto tako moraju smanjiti količinu kad cijena poćme padati, ili otkupiti dio tethera za dolare koje su skupili prodajući ga, kako cijena nebi pala ispod 1$. Od tud i one male "crtice" gore dole na grafovima. Ne stigne sistem prodati ili kupiti dovoljno brzo da bi cijena bila baš onak zacementirana.
Ok...sad, ja napravim razorcoin i želim ga vezati za HRK 1:1. Dogovorim par na nekoj burzi i krenem ga tamo prodavati za 1HRK komad. Postavim buy i sell ordere i kako god ljudi kupe od mene, tako mi mogu i prodati.
I tu se taj par može relativno jednostavno održavati na razini 1:1 sve dok ja imam dolare koje sam dobio prodavajući coin.Na alt burzama se pojave parovi razorcoin-bitcoin. I sada, kako cijena Bitcoina raste, tako ljudima na alt burzama koji koriste moj coin, terba sve više i više coina kako bi mogli kupiti Bitcoin. Samim time oni ga kupuju od mene ili od nekog drugog, te ja moram povećati ukupnu masu na tržištu kako bi zadržao povećanu kupnju.
E sad, nije mi jasno, kako ja mogu povećati cijenu BTC-a tako da štancam svoj razorcoin? Ako ja štancam Razorcoin, i kupujem sa tim RazorCoinom BTC, prodavatelj tog BTC-a će se kad tad htjeti riješiti mog razorcoina. Kad taj razorcoin dođe na burzu, zbog povečanja prodaje, par razorcoin:hrk pada i ja moram kupiti taj razorcoin natrag sa kunama.
Praktički sam potrošio tuđe novce da sebi kupim bitcoin. Znači nisam ja dignuo cijenu samim štancanjem, već sam iskoristio novac onih koji su kupili tether, kako bi kupio Bitcoin.
Ako Tether počne propadati, zato jer ja više ne želim kupovati, tada ja ostajem sa korisničkim dolarima i bitcoinom, a korisnici imaju bezvredan coin.I sada, jedini način da ja srušim cijenu BTC-a je da idem prodati sav taj BTC koji sam kupio za korisničke novce. Pošto sam ja sada vlasnik tog BTC-a, zašto bih pobogu dumpao veliku količinu BTC-a na tržište i sam sebi sjebo cijenu, ako mogu pristojno živjeti tako da ga koristim nekim normalnim tempom + imam i dolare koje nisam potrošio pa mogu s njima još nadokupiti BTC-a ili ih trošiti kako me volja.
Znači, ako sam ja dobro pohvatao, ne radi se o tome da je Bitfinex (oni upravljaju tetherom?) podigao cijenu BTC-a štampajući Tether, već ju je podigao kupovanjem BTC-a za tuđe pare i postoji strah da će to oni iz ovog ili onog razloga dumpati na tržište u jednom koraku?
-
Pa njihova folozofija nije da namještaju tečaj i prate da 1USDT bude 1$.
Oni ne dobivaju BTC kad ti kupiš USDT. BTC dobiva burza.
Oni burzama (pp uz neku naknadu) nude svoju valutu koja predstavlja 1$ kako bi izbjegli baćkanje s financijskim institucijama.
Vrijednost 1$ temelje na stanju svog bankovnog računa di se za svaki izdani USDT nalazi 1$, a to realiziraju koristeći Omni Layer Blockchain i Proof of Reserves konsenzus.
Znači ne garantiraju da je vrijednost 1$ jer će oni tako naštimati tečaj.
Ironija je da uopće ne garantiraju da je 1usdt =1$.
Znači ako koristiš taj USDT i ne budeš ga mogao zamijeniti za 1$ oni nisu krivi.
Ne liči ti to na BCC i njihove tokene?
Burze to koriste jer nemaju izbora. Čim izađe drugi stablecoin oni su bivši.Što se tiče da Bifinex kupuje BTC s USDT to je isto prisustna sumnja.
Mislim da taj account zovu spoofy i pojavljuje se kad BTC-u ide loše. Odjednom se stvori ogromni buy wall za preko 1000 BTC-a. Jučer je bio na 9500$ i iznosio 1200 BTC-a ako se sjećam. -
Ideš...znači ono...centralcoin....
Kako god okreneš, oni kupuju BTC sa parama ljudi koji od njih ili na burzama kupuju njihov token. Znači, nije da se BTC pumpa sa nepostojećim novcem, već se pumpa sa tuđim novcem, sa ljudima koji dođu na Bittrex i tamo prodaju neki alt za USDT ili kupe USDT za $$$ na krakenu itd.
Pazi, to dal oni garantiraju nešto ili ne je više manje nebitno. Vidi se po burzama jako dobro kako reagiraju, kako ispravljaju tečaj u relativno kratkom roku. A tečaj USDT - BTC ili USDT - ALT možeš korigirati samo ako ili prodaješ ili kupuješ, no other way around it.
I da, definitivno bi ljudi trebali biti zabrinuti jer kupuju worthless piece of junk dok ovi koriste njihov BTC i $$$ kako bi kupili BTC.
Shema im je genijalna.
Razmišljam malo i napraviti "stable" coin i nije neki poseban problem. Napraviš 100% premine, i prodaješ na burzama za 1$ te kako se šta proda, tako odmah postavljaš buy ordere. Napraviš razliku između buy i sell-a npr. 1.01$ i 0.99$. To je i dalje stabilno, a ti kupiš proviziju. :)
Imaš sve (ili puno) coina i sam možeš diktirati cijenu i sve dok si voljan ga možeš držati na toj razini. Samo, to ide kontra apsolutno svega što je crypto....slobodno tržište i sve te spike...al ak ti baš ono ekstra treba stable coin, why not.
Zar se nebi moglo slično napraviti i bez $. Npr vežeš se uz BTC samo na burzama modificiraš buy i sell ordere tako da cijena uvjek odgovara količini BTC-a koja vrijedi 1$.
Praktički možeš tako zakucati svaki coin kojeg kontroliraš u potpunosti :)Ne razumijem zašto to nije izfurala svaka burza. Napravila svoj token sa 100% premine-om, kojeg drže zakucanog na vrijednost od 1$....
-
Ucim pomalo tehnicku i kazu da je za analize bitan i volumen trgovanja.
Kako bi kod btc-a procjenili je li volumen visok ili nizak? O kojim okvirnim brojkama se radi? Ili ima kakav graficki indikator?
Hvala -
https://www.youtube.com/watch?v=DNyKDI9pn0Q
Opet na MA135, odbijanja bude al smjesno na history
Nek svira bend, posluzite sampanjce, zadnji nek ugasi svijetlo
-
@neworder
meni danasnji volumen kaze da smo tek poceli i da je valjda sad red za buy volumen, relativno mal volumen za fin pad i evo tocno smo sada na MA135, ima koji dan kad sam isto pisa se odbija put gore, ali nista extremno puno (s nekih 9700 na 10 300) , vidit cemo sad koliko snage ima -
I evo potonija ipak jos 100 $ , volumen kaze da nije niti bilo ozbiljnog pokusaja da se odradi support na MA 135
9200 cca je MA 150, toplo se nadam da necemo prolazit taj stres
Moje amatersko zapazanje, neda mi se niti pokusavat vizije odradivat s novcem, samo ucim, gledam i evo komentiram u ovo stresno doba
RSI 34.27, na dnu smo BB-a
Aj da vidimo, dosta alerta za kupnju je upaljeno -
Koliko god ti bio amater, ima nas koji smo daleko niže od tebe te nam je zanimljivo čuti mišljenje čak i vas "amatera" :)
Ja ne trejdam, pa ni ne donosim odluke na bazi toga, tako da, barem što se mene tiće, nema pritiska, slobodno svatko može iznjeti svoje mišljenje i analizu na kojoj god ona razini bila. -
@neworder je rekao u Day trading:
Ucim pomalo tehnicku i kazu da je za analize bitan i volumen trgovanja.
Kako bi kod btc-a procjenili je li volumen visok ili nizak? O kojim okvirnim brojkama se radi? Ili ima kakav graficki indikator?
HvalaPohvalno da imaš volje učiti.
Na tradingview imaš po defaultu indikator volumena i tamo možeš vidjeti kakv je on u odnosu na prosječni volumen.
-
@katsu
lol crypto titanic
bilo je divno krasno, puno se ocekivalo i onda boom u santu leda hahaha predobar izbor.
m135a nece vise biti tako bitan IMO -
Pitanje, kako je sad resistance levels i sta mozemo oekivati? Resistance na 7k? Pa na 4-5k ?
-
MA 200 bar meni pokazuje na cca 8800. mislim da neće ispod toga. Ako i padne ispod, još bolje za ono što imaju fiat za kupiti. Inače pohvala za sve kulere na forumu, prije se drhtalo na ovako slične dipove a sada nitko i ne diže paniku. Edit. Na cionbase-u, je probio MA200. Opa