Bitcoin Hrvatska Logo
    • Kategorije
    • Posljednje
    • Tagovi
    • Popularno
    • Korisnici
    • Grupe
    • Pretraga
    • Bitcoin Hrvatska portal
    • Registracija
    • Prijava

Porez i kripto valute

Scheduled Zakačeno Zaključano Premješteno Off topic & Chat
    27 Objave 8 Posters 3.4k Pregleda 2 Watching
    Učitavam više objava
    • Starije prema Novom
    • Novije prema Starom
    • Most Votes
    Odgovor
    • Odgovori kao temu
    Prijavi se za objavu
    Ova tema je obrisana. Samo korisnici sa privilegijom upravljanja tema je mogu vidjeti.
    • M Odjavljen
      MajorJS1
      Zadnji put uređeno &1

http://www.index.hr/vijesti/clanak/oprez-porezna-uprava-kaze-da-morate-platiti-porez-ako-zaradjujete-na-bitcoinu/1022085.aspx

1 Reply Zadnji odgovor Odgovor Citat 0
      • M Odjavljen
        MajorJS1
        Zadnji put uređeno &1

Evo naletio sam na ovaj clanak pa evo kaze Maric 12% plati

Sad za ozbiljno kako oni misle naplatiti tih 12% mislim koja glupost kako ce to izracunati?? Postoji i ona opcija ako HODLas godinu-dvije pa si oslobodjen poreza jer je kao investicija..?

• stjepanS Odjavljen
          stjepan
          Zadnji put uređeno &1

Lako se to naplati. Pokažeš im bankovnu transakciju (ili neki drugi dokaz) koliko si uplatio u kripto, te bankovnu transakciju (ili neki drugi dokaz) koliko si izvadio iz kripta. Sve ostalo (promjena u cijeni itd.) je tako i onako javna informacija.
          Na razliku između ulaza i izlaza platiš 12% + prirez (cca 15% sve zajedno, zavisno gdje živiš).
          Ne vidim neki poseban problem u tome, nakon toga imaš 100% legalnu lovu.

Iako, ja preferiram držati kripto dovoljno dugo da ga ne moram pretvoriti u HRK da bi ga iskoristio....

• exxoE Odjavljen
            exxo
            Zadnji put uređeno &1

mene zanima da li moramo platiti porez ako kupujemo eure? ili mijenjamo eure u kune? ne vidim u cemu je razlika s tim da je zapravo razlika sto je eur legitimna valuta, a btc nije. i stime sto ni eur u odnosu na usd ne stoji bas na mjestu. dakle pametnom dosta. mogu mi ga posaugat.

▶️ https://www.binance.com/?ref=10755928 ▶️ https://www.kucoin.com/#/?r=E2hqL7

stjepanS 1 Reply Zadnji odgovor Odgovor Citat 0
            • M Odjavljen
              MajorJS1
              Zadnji put uređeno &1

Ok, evo onda odes na crypto mjenjacnica kod nekih ovdje u zagrebu, ok sve legalno, oni uzimaju par posto provizije mislim 3%, i slj dan ti uplate na racun. Sad kako ce znat porezna da je to novac od crypto. Mislim Balkan je sve se moze dogovoriti tako da

• stjepanS Odjavljen
                stjepan
                Zadnji put uređeno &1

kad vide pare na racunu, a da ih ti nisi prijavio, oni pišu kaznu. niš oni ne moraju dokazivati. to moraš ti. ako nemaš dokaz ide standardni veliki porez i kazna za neprijavljivanje.
                kod porezne si kriv dok ne dokažeš suprotno.

• stjepanS Odjavljen
                  stjepan @exxo
                  Zadnji put uređeno &1

@exxo je rekao u Dragi nam porez:

mene zanima da li moramo platiti porez ako kupujemo eure? ili mijenjamo eure u kune? ne vidim u cemu je razlika s tim da je zapravo razlika sto je eur legitimna valuta, a btc nije. i stime sto ni eur u odnosu na usd ne stoji bas na mjestu. dakle pametnom dosta. mogu mi ga posaugat.

Jednostavno zato jer država ne gleda na BTC kao na valutu, već kao asset i tako ga oporezuje. Možda ga u budučnosti redefiniraju kao nešto drugo, pa će se promjeniti i način oporezivanja.

Država ima to pravo. Može tvoj auto definirati kao....svijet i tražiti te porez na sanju il šta ja znam....nema veze kako to drugi definiraju, nema veze kakva je stvarnost, oni su ti koji donose pravila, mi ih se samo možemo držati ili ne držati.....ili naravno mjenjati vlast koja će biti pametnija od prethodne.

• JollyRogerJ Odjavljen
                    JollyRoger
                    Zadnji put uređeno &1

Zasto ne odete u Portugal i problem rijesen.
                    https://www.reddit.com/r/CryptoCurrency/comments/7r3esg/portugal_will_not_tax_cryptocurrency_gains/

Evo sto kaze jedan komentator

Portugal is cheap to live. All drugs are decriminalized. Don't have to pay taxes for crypto gains. Great Food. Great beaches. Hot grills

Just move here already

1 Reply Zadnji odgovor Odgovor Citat 1
                    • exxoE Odjavljen
                      exxo
                      Zadnji put uređeno &1

portugal it is. :)

1 Reply Zadnji odgovor Odgovor Citat 1
                      • stjepanS Odjavljen
                        stjepan
                        Zadnji put uređeno &1

Još jedan zanimljiv link: https://www.moro.hr/placanje-poreznih-davanja-fizicke-osobe-tvrtke-trgovanju-kriptovalutama/

• SilverArgentumS Odjavljen
                          SilverArgentum
                          Zadnji put uređeno &1

Ako sam dobro shvatio, neće nas jebat s porezom ako smo zaradili na kriptu tako što smo HODLali i postali fiat milijunaši? :)

• M Odjavljen
                            MajorJS1
                            Zadnji put uređeno &1

Znaci da u slucaju moramo platiti porez , moze se preko ove tvrtke kupiti investicijsko zlato pa prodat za fiat i ne placas nikakav porez.
                            Drago mi je da je to rijeseno onda.

• stjepanS Odjavljen
                              stjepan
                              Zadnji put uređeno &1

Opcija ima kolko hoces :)

• exxoE Odjavljen
                                exxo
                                Zadnji put uređeno &1

ja kad krenem citat bilo sto pravno mozak mi se jednostavno iskljuci, ne mogu to objasniti ali kao da odjednom imam najtezi stupanj disleksije. pretanem razumjeti sve slova se pomijesaju i kolko god citam ne kuzim. mislim da je ovo za psihijatra

• stjepanS Odjavljen
                                  stjepan
                                  Zadnji put uređeno &1

Evo nešto skroz friško i rekao bih bitno:

https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19590

Nisam još pročitao tako da nemogu napisati ni neki pametan komentar

• F Odjavljen
                                    fat_boy_slim
                                    Zadnji put uređeno &1

Brzinski sam preletio tekst i nesto mi je upalo u oko.
                                    Ako se kripto drzi dulje od dvije godine bez da ga prebacujes na racun u fiat onda ne moras platiti porez...je li to istina?

• stjepanS Odjavljen
                                      stjepan
                                      Zadnji put uređeno &1

Da, tako stoji u zakonu. To ti vrijedi za dionice, kripto itd.

• MKM Odjavljen
                                        MK
                                        Zadnji put uređeno &1

bez da ga se prebacuje u fiat i na banku jel?
                                        na racunu npr. bitstamp nije bitno jel stoji u cryptu, npr BTC ili u € ili $?

sve sto napisem je IMHO

stjepanS 1 Reply Zadnji odgovor Odgovor Citat 0
                                        • stjepanS Odjavljen
                                          stjepan @MK
                                          Zadnji put uređeno &1

@mk je rekao u Porez i kripto valute:

bez da ga se prebacuje u fiat i na banku jel?
                                          na racunu npr. bitstamp nije bitno jel stoji u cryptu, npr BTC ili u € ili $?

Nisam još prošao sve, no ako dobro razumijem stvar, poreznu zanima samo odlazak sa tvog računa u banci i dolazak....tj. razlika uzmeđu te dvije cifre. Sve ostalo je virtualno (što stvarno i je).

• F Odjavljen
                                            fat_boy_slim
                                            Zadnji put uređeno &1

stjepan, hvala ti...to je odlicno onda.

mk, tako je na racun u banci...na mjenjacnici ga mozes drzati kako hoces...bitan je samo ulaz-izlaz na tvom bankovnom racunu

• 1
                                            • 2
                                            • 2 / 2
                                            • First post
                                              Last post