Cardano (ADA)
-
Web: https://www.cardanohub.org/en/home/
Ukratko: https://cardanodocs.com/cardano/monetary-policy/
Exchanges: Bittrex, Binance, Coinnest, Mr. RippleZa početak, hvala na pozivu, Stjepane :)
Meni je ADA zanimljiv zbog tehnologije, čini mi se da je on ono kaj bi ETH trebao biti.
Sori ak sam neuredno/krivo postao ovo...vidim da sam prvi pa još ne znam kakva bi točna sintaksa trebala biti :) -
Samo deri. Za ADA-u nisam čuo evo do sada. Ako brije na ETH samo bez bolji ETH-a, definitivno treba proučiti, jer je ETH jako dobro pokazao koliki je potencijal u tome. Tko zna kako bi izgledao da je dobro izprogramiran tj. da je zamišljen sa malo više opreza.
Ja sam dovoljno dugo tulio da ne vjerujem u programerske sposobnosti ETH tima i da mi tu podosta toga smrdi. Na žalost (i sam imam nešto EHT-a) sam bio u pravu. -
Ono malo kaj znam o tehnologiji mi govori da ekipa koja je radila ETH nije pazila baš na skaliranje. Ovaj džumbus kaj imaju sa ovim virtualnim mačkama sve govori :)
I dalje vjerujem da je ETH fantastična platforma, ali da treba peglanja i malo ozbiljniji pristup-definitivno.
Imam i ja ETH, samo jedan, onako, simbolično.
Bum proučil malo ADAu pa napišem ak saznam kaj pametno :) -
Gledao sam (kad već nemogu s njima razgovarati) neke daleko pametnije ljude od sebe koji sa pogosta "hladne" glave pričaju o ETH-u (tehničkom dijelu) i ustvari ispada da je sama bazna ideja toga kriva. Naime, kvalitetni IT sistemi "odvajaju" poslove. Imaš specijalizirani dio koji je jebački dobar u X, pa onda drugi specijalizirani koji je dobar u Y itd.
I onda napraviš sistem Z koji koristi X i Y te daje kompleksnu uslugu A.Tako posložen sistem funkcionira DALEKo bolje od "imam sistem A kojir ai sve odjendnom". I tu na žalost nema "rasprave". Povijest programiranja i izrade programa to dokazuje. Od "spaghetty" koda, preko objektnog programiranja pa do odvajanja sistema na "mikro servise". Povijest je učiteljica koju se ne isplati ignorirati.
Tisuće....ma milijuni programera su prošli kroz taj proces, ne zato jer je "cool" već zato jer donosi bolje rezultate. I sad dođe ETH i napravi korak natrag. Želi biti "once in all". I mislim da bilo koji coin koji to pokuša neće proći dugoročno dobro.
Vitalik je planirao napraviti ETH funkcionalnost na BTC-u na način da "proširi" base code BTC-a i dobio je vritnjak od strane BTC developera. I mislim da je to najbolja odluka koju je bilo tko napravio u povjesti kripta (nakon Satoshija ofc.).
Mislim da je razvoj da se stvaraju layeri funkcionalnosti daleko bolji i dugoročno izdržljiviji i lakši za skaliranje, nego ako imaš sve u jednom kodu.
Ilitiga, da skratim mislim da dugoročno, (coin + layer) > (coin koji ima taj layer u sebi)
-
ADA se pokušava nametnuti kao 3. generacija novčića. Dakle, oni se spremaju zamijeniti Ethereum, ali i Bitcoin ako zatreba
Jedan od osnivača im je Charles Hoskison koji je bio CEO Ethereuma.
Na projektu radi mnogo znanstvenika iz različitih dijelova svijeta.
Uskoro će uvesti neku vrstu DPOS sustava poput ARK-a.
Ukratko, jako obećavajuće projekt ako ispune zacrtano. Ako uhvatim vremena možda napišem više o njima.
Što se tiče trenutne cijene, ona je rezultat potencijala u budućnosti a ne sadašnjeg stanja.
Trenutačno se nalazimo usred 2. velikog pumpa koji ima puno veći volumen od prvog.
-
@stjepan je rekao u Cardano (ADA):
Ilitiga, da skratim mislim da dugoročno, (coin + layer) > (coin koji ima taj layer u sebi)
Slažem se.
Zato sam puno više bullish na Raiden Network i ZRX nego na sam Ethereum. (Za te projekte bi trebalo otvoriti posebne teme :) )
-
@cryptobegin je rekao u Cardano (ADA):
ADA se pokušava nametnuti kao 3. generacija novčića. Dakle, oni se spremaju zamijeniti Ethereum, ali i Bitcoin ako zatreba
Ukratko, jako obećavajuće projekt ako ispune zacrtano. Ako uhvatim vremena možda napišem više o njima.
Što se tiče trenutne cijene, ona je rezultat potencijala u budućnosti a ne sadašnjeg stanja.
Trenutačno se nalazimo usred 2. velikog pumpa koji ima puno veći volumen od prvog.
Preko ARK-a?! Kao ARK network / coin?! Miriši li mi to na moguću zaradu?
-
@stjepan je rekao u Cardano (ADA):
@cryptobegin je rekao u Cardano (ADA):
Preko ARK-a?! Kao ARK network / coin?! Miriši li mi to na moguću zaradu?
Ne, ne. Nego će njihov DPOS sustav ličiti na sustav koji trenutačno ima ARK.
Dakle ljudi glasaju za delegate, kada delegat dobije određeni block reward on ga dijeli sa svojim glasačima (proporcionalno njihovom ulogu). -
Ah, ok...samo da bude dovoljno delegata. I taj sistem ima podosta svojih problema. Volio bih neki sistem gdje se broj delegata mjenja dinamički sa borjem aktivnih transkaicja ili aktivnih wallet aili već nekako....da se izbjegnu dogovori, jer kad ih imaš malo.....svi znamo kakvi su ljudi....dogovorit ćemo se.
-
@stjepan zato imaju bootstrap i reward faze da se sustav u početku ne raspadne...
@Cryptobegin bili bi ti zahvalni ako možeš malo više napisati kada nađeš vremena :) -
Mene je kupio ovom prezentacijom. Osjećao sam se kao student. Nema boljeg od markera i ploče :)
-
@cryptobegin lol, prije tri minute sam je stavio na watchlist :D
-
Pogledal sam dve prezentacije i mogu reći da je i mene razvalilo :)
Još mi nije sve leglo na svoje mjesto, ali tehnologija i logika kojom razvijaju kompletnu platformu je stvarno revolucionarna. -
Pozdrav ekipa.
Stjepane svaka cast i hvala ne svemu, nadam se da ce i forum zazivit.
Ah Cardano, cua za njega kad je krenija hype i onda se ceka nekakav pad, ali vecina altova samo raste, vjerujem da svi imamo prica ovih dana sta nam je ispred nosa naraslo pa smo odlucili cekat itd itd . Osobno mi je najvise zao RaiBlocksa (XRB) i jos se sinoc spustija i opet nisam reagira. Dobra prica iza coina.
Ocekujem ovih dana rast BTC-a nadamo se do onih prognoziranih 23-25 k , pa ce valjda bit prilike za coine koji su se sad probili i imaju kvalitetu. -
Ovih dana cu kupiti nešto sitno ADA pa sam si unaprijed skinuo njihov wallet, Daedalus.
Zanimljivo je da na njemu radi i nekoliko naših ljudi...jesu poznati nekome od vas koji ste više u tom kripto svijetu? -
@katsu je rekao u Cardano (ADA):
Ocekujem ovih dana rast BTC-a nadamo se do onih prognoziranih 23-25 k , pa ce valjda bit prilike za coine koji su se sad probili i imaju kvalitetu.
Nadam se istoj stvari!
-
@silverargentum
Ja već skupio neku količinu i ubacio u wallet. Mislim da će još neko vrijeme ići sideways, a onda tamo negdje siječanj, veljača, ide up..........imhoJako kvalitetan team, ako su u stanju napraviti to što planiraju ( osobno nisam dovoljno stručan da to mogu procijeniti ) mogli biti opaka konkurancija ETHu.
-
Zanimljiva slikica
-
Bem mu sveca. Moram baciti pogleda na taj coin. Do sada nisam procitao ni retka van ovog topica.
-
Ja jučer zamjenio 1 ETH za 1600ak ADA :)
@stjepan ja vec tri dana čitam apsolutno sve kae na njihovom siteu i roadmapu :)
https://cardanoroadmap.com/