Cardano (ADA)
-
@cryptobegin je rekao u Cardano (ADA):
@silverargentum je rekao u Cardano (ADA):
Ajde, ajde, smirite se :)
Cardano je dugoročna investicija, barem ja tako gledam.Pa nema neke situacije koja se treba smirit :)
Ovo je čisto dobra praksa.
Ako nešto skoči 100% u jednom danu, pametno je dio prodat (znači ne 100%) zbog rastuće vjerojatnosti će to past u bližoj budućnosti. Nemoguće je točno odredit top.Da, moguće je da nakon tog naraste još 200% i pa ćeš se češkat po glavi, no šanse za to su puno manje.
Čisti risk managment. Nema veze s nepovjerenjem ili povjerenjem u projekt dugoročno.
To upravo govorim, jer znam da je kolega realtivno novi. Pa ga educiram. Nema tu nikakvog uzrujavanja ........
-
@stjepan je rekao u Cardano (ADA):
Po meni su apsolutno SVI coini koji imaju bilo kakav premine ili ICO scam. Da itko želi napraviti fer coin, napravio bi isto kao što je napravio Satoshi. Najavio mrežu svima i bez premine-a pustio svima da majnaju (ili koriste bilo koji drugi oblik ulaska u kreiranje coinova).
Po meni, ovo je dugoročno dobra stvar. Zašto? Trenutno je za rudarenje jednog BTC potrebno energije u vrijednosti cca 3500 dolara. Strahovito puno. Kada postane neisplativo rudariti BTC i verificirati transakcije, cijena BTCa će se strovaliti. I to opako. To je sudbina svih proof-of-work coina.
S druge strane, kod proof-of-stake to nije slučaj. Moje skromno mišljenje je da cijena proof-of-stake coina neće toliko ovisiti o energiji već o ponudi/potražnji, špekulaciji, manijama...ono što sada doživljavamo :) Za daytradere će to biti opako iskustvo :D Mene to ne j..e pol posto jer sam tu dugoročno i mirno spavam.
Satoshi je genijalno postavio temelje, ali dugoročno je neodrživo, upravo zbog goleme potrošnje energije. Ako je BTC T-34, Ethereum je Leopard, a Cardano je Armata-da upotrijebim tenkovsku analogiju :)
Ponavljam, ja gledam dugoročno, nešpekulativno i sa pozicije kompletne tehnološke platforme, ne pljujem po nikome :) -
To što si napisao je jedna od najčešće krivo shvaćenih stvari vezanih uz PoW.
Naime, cijena struje ne igra NIKAKVU ulogu u cijeni BTC-a niti će IKADA postati "neisplativo" verificirati i obrađivati transakcije. Za obraditi i verificirati jedan blok ne treba struje od 3500 dolara, već ti treba struje od 0.01$ (ustvari manje, no to je najmanje sto se u dolarima mozemo izraziti).
Cijena od 3500$ (ako uzmemo da je točna, no nije ni bitno) nije cijena obrade transakcije, već ulog u natjecanju za pravo na obradu transakcije. Ako ta cijena postane iz nekog razloga neisplativa, iz natjecanja će ispasti oni kojima je to neisplativo, ostati će oni kojima je isplativo, transakcije će i dalje biti obrađene, a zbog izlaska određenog dijel aminera, nakon diff change-a će cijena natjecanja pasti za onaj postotak koliko je u postotku hash rate-a izašlo iz mreže.
Pa tako ako npr. 20% minera više neće moći plačati cijenu struje od 3500$ jer im je neisplativo, i ugase minere, nakon diff change-a će cijena struje biti 3500$ - 20% tj. 2800$, što će značiti da će natjecanje biti isplativo nekom trečem, koji će pak ući u natjecanje, pa će na sljedećem diff change-u cijena poskočiti za njegov hash rate itd. itd.
Cijena natjecanja u dolarima nije cijena majnanja, i upravo ta cijena natjecanja je ono što tjera sve sudionike mine-anja da se ponašaju fer i korektno (što se tiće kreiranja lažnih blokova itd. a ne fee-a).
Obrada transakcija je tako jednostavna i jeftina da sve transakcije može odrađivati moj USB mining stick koji troši manje od 2W struje. On je neisplati samo i jedino zato što je konkurencija u natjecanju pre velika. Kad bi struja užasno poskupila, moj stick bi postao ponovo koristan te bi ja zarađivao na majnanju sa njim.
Jednostavno zbog te povratne veze između isplativosti i diff change-a NE postoji scenarij gdje mining može postati "pre skup" niti "pre jeftin". Diff change se pobrine da uvjek bude onoliko skup kolika je konkurencija. Ako konkurencija pada, pada i cijena, ako konkurencija raste, raste i cijena.
Ovdje: https://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty možete vidjeti da se diff ne mjenja uvjek prema gore. Kad se desi nešto što smanji isplativost kopanja, ljudi gase minere i diff ide dole itd.
K tome, kad ovaj gore graf prebacite preko grafa cijene BTC-a dobijete ustvari dojam koliko je ustvari BTC majnanje isplativo.
-
U kratko, PoW neće biti razlog ničijeg cjenovnog pada ni rasta. PoW je u potpunosti nebitan što se cijene tiće. PoW je bitan samo i jedino za sigurnost mreže i može se postaviti pitanje: "dali je činjenica da svi moraju utrošiti 3500$ ua zvaki blok dovoljan "zalog" za sigurnost mreže (pow), ili je sigurnije natjerati ljude da ulože ono što ta mreža ima kao zalog za sigurnost (pos).
Ja sam mišljenja da je uvjek sigurnije tražiti ulog koji dolazi van sistema i kojim nitko ne može manipulirati unutar sistema te koji je trajno izgubljen ukoliko akter bude ne fer naspram ostatka mreže, nego tražiti ulog kojeg stvara sam sistem. Znaći, u "borbi" između PoW-a i PoS-a cijena je u potpunosti nebitna, već je bitna sigurnost i moje je osobno mišljenje da je PoW tu u daleko većoj prednosti jer nitko ne može stvoriti struju, nitko ne može rollbackati struju niti fake-ati struju + struja zahtjeva potrošnju drugih resursa koji dodatno osiguravaju fer igru svih igrača u procesu majnanja.
-
Kucilo kad te vec ide pogadanje cijena ADE moga si rec kad da krenemo lagano prodavat :) daj neke targetice
-
-
-
Čekam da Ada padne između 4 i 4.5 tisuća. To bi bija lip ulet prema svemu viđenom
-
Pa evo, opet BTC roni, čist je moguće da češ uskoro imati priliku.
-
https://www.hotelginebra.com.es/welcome/tag/cardano/
Last week Hotel Ginebra in Barcelona announced to the global cryptocurrency comunity that we are now accepting the Cardano ADA cryptocurrency as a form of payment. This makes Hotel Ginebra perhaps the first business in the world to do so!
-
po japanu imaju bankomate hehe ;)
-
Koji shitstorm je nastao nakon kae Weiss objavio ratings :D
Cardano dobio B-, nitko nema A.
Nije da me puno zaboli za ratings, ali investitori i ovce će gledati to :) -
Moram priznati da nisam primjetio neki poseban boost u Blockfoliu iako imam većinu dobro ocjenjenih coinova i niti jedan loše ocjenjen. Sve bi rekao da je ovo izvješće pomoglo samo određenoj skupini koja drži portfolio u malom broju coinova.
-
Kao i sve rejting agencije-daju dobre ocjene koje im najviše plate :)
-
Kakva je to rejting agencija koga Dogeu da ocjenu C a na Githubu je paučina već 2 godine. Smiješno.
-
Agencija koja da BILO KAKVU ocjenu Doge-u....ma ne...koja spomene Doge onako u šali, je agencija koja nezna apsolutno ništa o tome što priše ili namjerno piše takve gluposti.
-
Back to Cardano :)
Više od tri vure :)
https://www.youtube.com/watch?v=pcNDSSmkgkA&list=WL&index=5 -
Ima li kakvih informacija kada mi moglo zaživjeti stejkanje Cardana?
-
Možda ove godine, ali nije ziher.
Ono što je mene oduševilo je da rade na trusted hardware private key konceptu.
U videu je to na 1:51:00. -
pozz ekipa novi sam u kripto svijetu al citao sam vase postove i od proslog tjedna sam opsesivan o cardanu. odkad sam odlucio ga kupiti porastao je sa 51 cent mislim sad na preko 60. problem je sto sam dosegnuo tjedni limit pa nisam mogao kupiti bla bla.. da skratim pricu. mozda glupo i neozbiljno pitanje jer tesko je znati takve stvari ali jel imate mozda koje predikcije oce se vratiti na tako 50 centi il da uletim ovaj tjedan bez cekanja jer naravno... moze otici i gore. Hvala unaprijed!