Testiranje lightning networka na testnetu
-
To ne mogu blokirati nikako osim da namjerno naprave neki bug koji bi sjebo stvar. No koliko vidim, sve se provjerava vrlo detaljno, tako da mislim da tu nema problema.
LN ne mogu blokirati jer nemaju upravljanje core-om a minere, tradere, ustvari nikoga se ni ne pita. Tko hoce koristiti, taj ce koristiti, tko nece, nece.
Pretpostavljam da su to shvatili pa da se vode time da budu inutra i da postave vlastitu infrastrukturu za vodjenje jednog ili vise nodova (nemaju potrebu ograniciti se na jedan, ako imaju dovoljno resursa, a to imaju sigurno). -
Ako sam dobro shvatio to je kao softver koji je u pozadini (npr. walletu) i ti zapravo ne moraš ništa znati o tome.
Pp sam da im se neće žurit implementirati to u svoju ponudu, ali imaš pravo. To je prevelika stvar da je ignoriraju.
-
Pa da. Oni mogu i ne moraju to implementirati. Ako ne implementiraju, zaobilazit će ih promet, jer će rad s njima biti skuplji i sporiji nego sa nekom drugom tvrtkom, a i neće zarađivati na nodovima (jer i nodovi će moći nešto zaraditi). Tako da, barem po ovome što do sada znam, jedini naćin da to zaustave je namjerna sabotaža na razini programskog koda, sve ostalo je van njihovog dosega.
-
Zanimljiv podatak za koji nism siguran dali sam ga shvatio u potpunosti dobro. Lightning network nije samo "nadogradnja" Bitcoina. On kao zaseban layer može odjednom raditi na svim blockchainovima (koji imaju implementirane određene stvari) odjednom.
Nije nemoguće da u budučnosti vidimo software, koji putem LN-a omogućava plačanje dobara i usluga putem više coinova odjednom.
Npr. kao većina nas, vlasnik ste BTC-a i još neodređenog broja altova. Imate instalirani "coin wallet" i dođete u dučan koji podržava LN. Skenirate cijenu, stisnete "plati" a wallet pošalje coin koji se najbolje slaže sa zahtjevima i postavkama koje ste vi odabrali u walletu (npr. najmanje hop-ova, ili najmanji fee, ili najanonimniji coin itd.).
Preko LN-a bi se bez problema mogla odrađivati kupoprodaja kripto valuta bez posrednika. Doslovce, sa istim walletom, ja tebi pošalje xxx BTC-a dok ti meni za uzvrat pošalješ xxx LTC-a. -
https://www.investinblockchain.com/bolt-anonymous-micropayments/
Evo jedan zanimljiv članak na koji sam naletio.
-
-
Evo, napokon sam odlučio vidjeti live ono što sam čitao sada neko vrijeme. Moja najtoplija preporuka je link iz prvog posta u ovom topicu ( https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/7ieuki/how_to_test_lightning_network_on_testnet/ )
Sad moram pričekati da testnet mineri odrade 3 konfirmacije, i mogu trošiti BTC koji imam u kanalu.
Ako vas ima još, možemo se dogovoriti i testirati slanje live tu preko chat-a (sutra tjekom dana npr?)
-
Stjepan, ako sam ja osoba A, trebam poslati BTC osobi C i imam otvoren samo kanal s B.
Ali B ima otvoren kanal s C. Znači ja mogu preko LN-a doći lako do C.Znaš li kolko takvih hop-ova podržava LN?
-
Da, upravo to, mreža će prebaciti BTC od tebe do C preko B uz uvjet da B ima dovoljno za prebacivanje, jer redosljed ide: b->c pa tek onda a-b (iz sigurnosnih razloga).
Koliko max "hop"- ova? Nisam naletio na takvo šta (ili se barem ne sjećam da jesam) u dokumentaciji. Mislim da nema fiksnog broja max hop-ova, jer bi u budućnosti LN software-i (walleti) trebali imati mogućnost biranja "najmanje hop-ova", "najjeftinije", "najbrže" i tako neke opcije što automatski znači različit broj hop-ova od opcije do opcije i od situacije do situacije. Ako šalješ 0.001 BTC, možda će slanje ići preko osobe B do osobe C, ali ako šalješ 0.1BTC onda bi moglo ići preko osobe D i E do C jer te dvije osobe imaju dovoljno BTC-a u svom kanalu za takvu transakciju a osoba B nema.
Imam onako generalnu sliku u glavi kako to radi, ali mi je poprilično teško to objasniti, jer ni sam ne znam određene detalje. -
Kupnja kave u Starblocks-u
Sa lijeve strane Firefox, sa desne Eclair LN wallet u kojem se vide otvoreni kanali
Ovdje možete vidjeti i info o nodu kojeg držim na računalu:
https://explorer.acinq.co/#/n/0368245a79571d8d947967a9ce92ed98fea139f07714e4fdd3d6be46a883d22da7A ovo je kupnja malo veće količine kave kako bi usporedili fee-ove (transakcije i fee-ovi se vide na kraju gif-a):
Evo i screenshota:
Za slanje 1500 Satoshia, plaćen fee od 20 Satoshija. Za slanje 102100 Satoshija, plaćen fee od 40 Satoshija.
Po trenutnom stanju, cijena BTC-a bi trebala otići nebu pod oblake da ovakav fee postane problematičan. Isto tako, svaki node može namjestiti fee po želji tako da ako i dođe do takve situacije, ponuda i potražnja kod nodova će odigrati ulogu.
Npr. moje trenutne postavke u nodu su sljedeće:
fee-base-msat = 10000
fee-proportional-millionths = 100 // fee charged per transferred satoshi in millionths of a satoshi (100 = 0.1%)I da, radi se stvarno o mili satoshijima baš kao što možete vidjeti i u gif-ovima.
-
I Japanci testiraju LN
Konkretan user case: plačanje punjenja el. automobila putem LN-ahttps://www.coindesk.com/japans-third-largest-electric-provider-testing-bitcoin-lightning/
U budučnosti se bez ikakvih problema može uvesti to da se plača po sekundi punjenja ili tako nekoj drugoj jedinici (iako konkretno u ovom slučaju to nebi bilo efikasno, jer se ipak mora naplatiti realno potrošena struja a ne vrijeme punjenja).