Testiranje lightning networka na testnetu
-
Ok ljudi, kaj uopće znamo o Lightning-u?
Onak, s kim god pričam, što god čitam je ustvari: "pa još ne znamo" ima više verzija i svašta nešto. Vrlo malo toga se ustvari zna. Gdje god nađem neki članak, sve je nešto "možda, ne znamo, nismo sigurni" ili je otvoreno u sukobu sa ostalim informacijama.
Ponukan općim neznanjem i pomankanjem konkretnih informacija, otišao sam na sam "izvor" ilitiga Lightning Network Specifications (in progress): https://github.com/lightningnetwork/lightning-rfc
Prema tom depositoriju, i prema nekim drugim LN related depositorijima sam shvatio da na implementaciji LN-a ne radi jedna grupa, već da u tome sudjeluje više grupa, te da svaka, kako napreduje i dolazi do problema, u suradnji sa drugim grupama rješava probleme i po potrebi modificira specifikacije.
Tako da ustvari nij nije ni čudo da se nigdje ne mogu pronaći konkretne informacije, jer čak ni same specifikacije nisu gotove, tj. nisu "zaključane".
Sama dinamika razvoja specifikacija pokazuje koliko aktivno se radi na samom projektu:
Koliko sam uspio shvatiti, specifikacije, tj. implementacija je podjeljena na 11 poglavlja. Svako poglavlje nazivaju "BOLD" ilitiga "munja". Popis izgleda ovako:BOLT #1: Base Protocol BOLT #2: Peer Protocol for Channel Management BOLT #3: Bitcoin Transaction and Script Formats BOLT #4: Onion Routing Protocol BOLT #5: Recommendations for On-chain Transaction Handling BOLT #7: P2P Node and Channel Discovery BOLT #8: Encrypted and Authenticated Transport BOLT #9: Assigned Feature Flags BOLT #10: DNS Bootstrap and Assisted Node Location BOLT #11: Invoice Protocol for Lightning Payments
Svako "poglavlje" je u razlčitoj fazi dovršetka.
Imaju čak i "theme song":
Why this network could be democratic... Numismatic... Cryptographic! Why it could be released Lightning! (Release Lightning!) We'll have some timelocked contracts with hashed pubkeys, oh yeah. (Keep talking, whoa keep talkin') We'll segregate the witness for trustless starts, oh yeah. (I'll get the money, I've got to get the money) With dynamic onion routes, they'll be shakin' in their boots; You know that's just the truth, we'll be scaling through the roof. Release Lightning! (Go, go, go, go; go, go, go, go, go, go) [Chorus:] Oh released Lightning, it's better than a debit card.. (Release Lightning, go release Lightning!) With released Lightning, micropayments just ain't hard... (Release Lightning, go release Lightning!) Then kaboom: we'll hit the moon -- release Lightning! (Go, go, go, go; go, go, go, go, go, go) We'll have QR codes, and smartphone apps, oh yeah. (Ooo ooo ooo ooo ooo ooo ooo) P2P messaging, and passive incomes, oh yeah. (Ooo ooo ooo ooo ooo ooo ooo) Outsourced closure watch, gives me feelings in my crotch. You'll know it's not a brag when the repo gets a tag: Released Lightning. [Chorus] [Instrumental, ~1m10s] [Chorus] (Lightning! Lightning! Lightning! Lightning! Lightning! Lightning! Lightning! Lightning!) C'mon guys, let's get to work!
-- Anthony Towns [email protected]
Laganini ću krenuti sa čitanjem specifikacija, pa kako šta saznam, napišem ovdje.
-
Kad su sad radili testove spomenuli su da je testirano između 3 različite implementacije na (geografski) udaljenim lokacijama.
Navodno je veliki breaktrough što su se usuglasili oko specifikacija i da su one sad ver 1.0
Ja isto nemam vremena za išta do nakon Božića. Sretno!
-
Možda su idejno 1.0 ali će tu još biti podosta promjena. Projekt je OGROMAN. Daleko veći od svega što sam mislio da bude. I to ne mislim velik kao napraviti će veliku promjenu, već velik u smislu širine rada i stvari koje se moraju napraviti.
No nije ni čudno, stvarno pokušavaju deliverati dobar proizvod. Ne misle samo na jednu stvar (npr. cijena transakcije ili brzina) već rade dobar paket kako bi dobro iskoristili taj novi layer. Enkripcija, autentifikacija, onion routing....
Super stvar!
-
https://www.bloomberg.com/live/europe
Sad će gostovati Elizabeth Stark.
Vidio sam da je najavila da će LN biti gotov za manje od 6 mjeseci.
-
Promašio sam.
Jel bilo kaj pametno?Lol jebate, pricaju sad o automobilskoj industriji i kako je pao broj prodanih auta i kako neznam manja zarada il padaju dionice i usporede to sa....TADAAAAAA Bitcoinom! Kao: "jel to slicno kao Bitcoinu?" Ono....da mi je netko rekao da ce netko usporedjivati Bitcoin i dionice auto industrije.....na bloombergu....
-
Nisi.
Nije još došla na red. Neka ekipa što prodaje ledeni čaj izjavila je da razmišlja kako iskoristiti blockchain i napravi rebranding. Cijena dionice im skočila 183% :) Totalno ludilo.
-
A ukurac....jesi sad cuo ovo sa autima i Bitcoinom (ak slusas live)?
-
Očito imam delay. Tek sad priča o autima.
-
Nije baš puno rekla. Najviše me iznenadilo da Coinbase ima developera koji radi na LN. Očekivao sam da će i to blokirat kao i Segwit.
-
To ne mogu blokirati nikako osim da namjerno naprave neki bug koji bi sjebo stvar. No koliko vidim, sve se provjerava vrlo detaljno, tako da mislim da tu nema problema.
LN ne mogu blokirati jer nemaju upravljanje core-om a minere, tradere, ustvari nikoga se ni ne pita. Tko hoce koristiti, taj ce koristiti, tko nece, nece.
Pretpostavljam da su to shvatili pa da se vode time da budu inutra i da postave vlastitu infrastrukturu za vodjenje jednog ili vise nodova (nemaju potrebu ograniciti se na jedan, ako imaju dovoljno resursa, a to imaju sigurno). -
Ako sam dobro shvatio to je kao softver koji je u pozadini (npr. walletu) i ti zapravo ne moraš ništa znati o tome.
Pp sam da im se neće žurit implementirati to u svoju ponudu, ali imaš pravo. To je prevelika stvar da je ignoriraju.
-
Pa da. Oni mogu i ne moraju to implementirati. Ako ne implementiraju, zaobilazit će ih promet, jer će rad s njima biti skuplji i sporiji nego sa nekom drugom tvrtkom, a i neće zarađivati na nodovima (jer i nodovi će moći nešto zaraditi). Tako da, barem po ovome što do sada znam, jedini naćin da to zaustave je namjerna sabotaža na razini programskog koda, sve ostalo je van njihovog dosega.
-
Zanimljiv podatak za koji nism siguran dali sam ga shvatio u potpunosti dobro. Lightning network nije samo "nadogradnja" Bitcoina. On kao zaseban layer može odjednom raditi na svim blockchainovima (koji imaju implementirane određene stvari) odjednom.
Nije nemoguće da u budučnosti vidimo software, koji putem LN-a omogućava plačanje dobara i usluga putem više coinova odjednom.
Npr. kao većina nas, vlasnik ste BTC-a i još neodređenog broja altova. Imate instalirani "coin wallet" i dođete u dučan koji podržava LN. Skenirate cijenu, stisnete "plati" a wallet pošalje coin koji se najbolje slaže sa zahtjevima i postavkama koje ste vi odabrali u walletu (npr. najmanje hop-ova, ili najmanji fee, ili najanonimniji coin itd.).
Preko LN-a bi se bez problema mogla odrađivati kupoprodaja kripto valuta bez posrednika. Doslovce, sa istim walletom, ja tebi pošalje xxx BTC-a dok ti meni za uzvrat pošalješ xxx LTC-a. -
https://www.investinblockchain.com/bolt-anonymous-micropayments/
Evo jedan zanimljiv članak na koji sam naletio.
-
-
Evo, napokon sam odlučio vidjeti live ono što sam čitao sada neko vrijeme. Moja najtoplija preporuka je link iz prvog posta u ovom topicu ( https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/7ieuki/how_to_test_lightning_network_on_testnet/ )
Sad moram pričekati da testnet mineri odrade 3 konfirmacije, i mogu trošiti BTC koji imam u kanalu.
Ako vas ima još, možemo se dogovoriti i testirati slanje live tu preko chat-a (sutra tjekom dana npr?)
-
Stjepan, ako sam ja osoba A, trebam poslati BTC osobi C i imam otvoren samo kanal s B.
Ali B ima otvoren kanal s C. Znači ja mogu preko LN-a doći lako do C.Znaš li kolko takvih hop-ova podržava LN?
-
Da, upravo to, mreža će prebaciti BTC od tebe do C preko B uz uvjet da B ima dovoljno za prebacivanje, jer redosljed ide: b->c pa tek onda a-b (iz sigurnosnih razloga).
Koliko max "hop"- ova? Nisam naletio na takvo šta (ili se barem ne sjećam da jesam) u dokumentaciji. Mislim da nema fiksnog broja max hop-ova, jer bi u budućnosti LN software-i (walleti) trebali imati mogućnost biranja "najmanje hop-ova", "najjeftinije", "najbrže" i tako neke opcije što automatski znači različit broj hop-ova od opcije do opcije i od situacije do situacije. Ako šalješ 0.001 BTC, možda će slanje ići preko osobe B do osobe C, ali ako šalješ 0.1BTC onda bi moglo ići preko osobe D i E do C jer te dvije osobe imaju dovoljno BTC-a u svom kanalu za takvu transakciju a osoba B nema.
Imam onako generalnu sliku u glavi kako to radi, ali mi je poprilično teško to objasniti, jer ni sam ne znam određene detalje. -
Kupnja kave u Starblocks-u
Sa lijeve strane Firefox, sa desne Eclair LN wallet u kojem se vide otvoreni kanali
Ovdje možete vidjeti i info o nodu kojeg držim na računalu:
https://explorer.acinq.co/#/n/0368245a79571d8d947967a9ce92ed98fea139f07714e4fdd3d6be46a883d22da7A ovo je kupnja malo veće količine kave kako bi usporedili fee-ove (transakcije i fee-ovi se vide na kraju gif-a):
Evo i screenshota:
Za slanje 1500 Satoshia, plaćen fee od 20 Satoshija. Za slanje 102100 Satoshija, plaćen fee od 40 Satoshija.
Po trenutnom stanju, cijena BTC-a bi trebala otići nebu pod oblake da ovakav fee postane problematičan. Isto tako, svaki node može namjestiti fee po želji tako da ako i dođe do takve situacije, ponuda i potražnja kod nodova će odigrati ulogu.
Npr. moje trenutne postavke u nodu su sljedeće:
fee-base-msat = 10000
fee-proportional-millionths = 100 // fee charged per transferred satoshi in millionths of a satoshi (100 = 0.1%)I da, radi se stvarno o mili satoshijima baš kao što možete vidjeti i u gif-ovima.
-
I Japanci testiraju LN
Konkretan user case: plačanje punjenja el. automobila putem LN-ahttps://www.coindesk.com/japans-third-largest-electric-provider-testing-bitcoin-lightning/
U budučnosti se bez ikakvih problema može uvesti to da se plača po sekundi punjenja ili tako nekoj drugoj jedinici (iako konkretno u ovom slučaju to nebi bilo efikasno, jer se ipak mora naplatiti realno potrošena struja a ne vrijeme punjenja).